Volgens het CBS betalen we gemiddeld ruim 300 euro extra voor gas en elektra.

Energie Vergelijken op grijze stroom, hier afgebeeld Kernenergie opgewekt in kerncentrale

Een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het instituut wijt de stijging aan de verhoging van de energiebelasting, hogere netwerkkosten en hogere tarieven voor gas en elektriciteit.

Het CBS baseert zijn cijfers op de huidige energietarieven en het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Een gemiddeld huishouden komt naar verwachting uit op een jaarbedrag van 2074 euro.

Belastingen

De tarieven voor de energiebelastingen lopen op. Inmiddels bestaat bijna de helft van je energierekening uit belastingen. Het kabinet probeert zo het gasverbruik van huishoudens terug te dringen.

Maar de prijzen voor gas en stroom zijn ook omhoog gegaan, net als de vaste kosten (netwerkkosten en leveringskosten) van energiebedrijven en netbeheerders.

Bovendien is de teruggave op je energiebelasting met 60 euro verlaagd. “Je krijgt in 2019 dus minder geld terug, waardoor je energierekening stijgt”, zegt een woordvoerder van Milieu Centraal.

Klimaatakkoord

Mogelijk gaat de energierekening later dit jaar nog meer omhoog. In juli wijzigen energieleveranciers vaak nog hun prijzen. Maar dat hoeft niet per se slecht uit te pakken. Je eindafrekening van 2019 kan dus op een hoger, maar ook op een lager bedrag uitkomen.

Op 13 maart worden de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord gepresenteerd. Dat akkoord heeft mogelijk ook nog gevolgen voor de hoogte van de energierekening.

Bronnen:

PriceWise / NOS / MilieuCentraal / Centraal Bureau van de Statistiek (CBS)
Nuon heeft een filmpje gemaakt waarin eenvoudig wordt uitgelegd hoe je kunt besparen op de energierekening met minimale investeringen.

BesparingsblogNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *