Waar je op moet letten bij je energierekening en wat er nu eigenlijk geschreven staat.

Man die geld telt na het betalen van zijn energierekening. Hij gaat vergelijken via de Besparingsmachine. Waarop hij goedkoper kon met zijn energierekening

Veel huishoudens gaan in 2019 flink omhoog qua energierekening. Dat is voor veel mensen dan ook goed slikken. Het moment waarop je de energienota ontvangt hangt af van het moment dat je contract was afgesloten. Veel Nederlanders ontvangen deze aan het begin van het jaar of rond November als de dagen korter en kouder worden. Krijg je aan het begin van 2019 je energienota, dan zal je waarschijnlijk nog weinig merken van de prijsstijgingen, maar het wordt voor alle huishoudens dit jaar duurder. Aangezien de energienota voor veel mensen erg onduidelijk is legt de Besparingsmachine dat voor je uit.

Variable en Vaste Leveringskosten

Op je Nota staan leveringskosten vermeld, deze kosten bestaan uit vaste en variabele kosten. Variable leveringskosten betaal je aan je energiemaatschappij voor het aantal afgenomen kWh (kilowattuur) en m3 (kubieke) voor het gas. Als je een dubbele meter hebt wordt er gerekend tegen een piek- en daltarief, dan is je electroverbruik verdeeld over twee tarieven, je gasmeter heeft altijd maar een meter.

Een aantal jaar geleden werden de vaste leveringskosten het vastrecht genoemd. Dit is een vast bedrag wat je betaalt aan je energiemaatschappij voor de levering van gas en of stroom, je betaalt altijd per product.

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten worden berekend door alle energiemaatschappijen. Je zit altijd geboden aan de netbeheerder in jouw regio, vandaar dat bij een vergelijking altijd om de postcode gevraagd wordt, prijzen verschillen uiteraard per regio. De Netbeheerkosten bestaan uit transportkosten, aansluitkosten en de meterhuur, uiteraard wordt hier 21% BTW aan toegevoegd.

BTW, Energiebelasting, Heffingen en meer

Natuurlijk mogen de belastingen niet ontbreken. Voor elke kubieke (m3) gas of kWh aan stroom die verbuikt moet je energiebelasting betalen. Dit wordt ook wel vermeld als overheidsheffingen. Deze kosten staan op je energienota en worden betaald aan de energiemaatschappij die deze op haar beurt weer afdraagd aan de belastingdienst. Naast de geldende belastingen betaal je ook zogenoemde ODE belasting, deze Opslag Duurzame Energie per kWh en kubieke gas wordt gebruikt om de stimulering van duurzame energieproductie te bekostigen. Ook over energie, de energiebelasting en de ODE-belasting betaal je 21% BTW.

Voorschotbedrag en jaarkosten energiemaatschappij.

Elk jaar neemt de energieleverancier je energieverbruik op, en op basis hier van berekend de energiemaatschappij je jaarkosten. Op je energienota staat ook gemeld wat je elke maand moet betalen, de zogenoemde voorschotsbedragen. Deze voorschotbedragen betaal je altijd vooraf, aan het eind van elk jaar wordt de balans opgemaakt en krijg je, als je minder hebt verbruik dan als voorschot gemaakt is, eventueel teveel betaald geld terug. Heb je te weinig betaald en meer dan vooraf beraamd is gebruikt, dan krijg je uiteraard een naheffing van je energiemaatschappij.

Als je bij je leverancier blijft maakt deze altijd een berekening van je verbruik en nieuwe energiekosten. Het loont vaak om elk jaar voor jezelf een vergelijking te maken. Ons advies is dan ook om een contract aan te gaan voor 1 jaar, om dan elk jaar zelf weer te gaan vergelijken en je overstap te regelen. Zo krijg je elk jaar weer die aantrekkelijke korting zodat je energierekening omlaag kan. Zit je bijna aan het einde van het contract en wil je je energie vergelijken? Vergelijk je energie dan eenvoudig via onze handige, onafhankelijke vergelijker.

Like onze Facebookpagina om op de Hoogte te blijven!

Energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *