Zorgverzekering Vergelijken 2020

Aangezien er enorme prijsverschillen in de basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering zijn, is het verstandig om in 2020 zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

LET OP! Onderstaande premies en polissen gelden voor 2019! De Zorgpremie van 2020 wordt 12 November 2019 bekend gemaakt.

Zorgverzekering vergelijken

Onafhankelijk en Betrouwbaar via de Besparingsmachine!

De zorgpremie 2020 zal in November 2019 bekend worden gemaakt door alle zorgverzekeraars in Nederland. In Nederland is het bij de wet verplicht dat alle zorgverzekeraars uiterlijk 12 November van elk jaar de premies en polisvoorwaarden bekend maken. Via onderstaande vergelijker kun je eenvoudig je nieuwe zorgverzekering vergelijken voor 2020! Onderaan de pagina is er een vergoedingsvergelijker toegevoegd zodat jij kan zien welke verzekeraar het best bij jou past.

Overstappen is ontzettend eenvoudig!

Heb je de zorgverzekering al vergeleken via de Besparingsmachine? Het kan zijn dat je niet tevreden bent met het aanbod van je zorgverzekeraar of ontdekt dat je ergens anders goedkoper uit bent. In dat geval stap je over naar een andere zorgverzekeraar. Via de Besparingsmachine kun je je huidige verzekering eenvoudig en snel vergelijken met andere verzekeringen. Zo kom je erachter welke verzekering het beste bij je past en bespaar je tot honderden euro’s per jaar op premiekosten.

Zorgpremie 2020 gaan wederom omhoog.

Elk jaar op Prinsjesdag worden de wijzigingen van de inhoud van het basispakket bekend gemaakt. Zo ook ok de premies van elk opvolgend jaar zullen bekend worden gemaakt. Zorgverzekeraars hoeven zich hier niet aan te houden en mogen zelf bepalen welke maandelijkse premie zij rekenen. Het is daarom belangrijk om je huidige zorgverzekering te blijven vergelijken met de premies van andere zorgverzekeringen. Via De Besparingsmachine vergelijk je eenvoudig je zorgverzekering voor 2020 en bepaal je niet te meeste premie voor hetzelfde product!

Premievoorwaarden veranderen vaak ook.

Veel mensen geven aan bij de zorgverzekeraar te blijven waar zij altijd bij zitten. Dit is in veel gevallen niet verstandig aangezien de polisvoorwaarden vaak niet meer hetzelfde zijn als wanneer het is afgesloten. Zo geldt dat niet alleen de premies gewijzigd worden, ook  de voorwaarden van je zorgverzekering. Het kan dus zijn dat wanneer je niet vergelijkt en je zorgverzekering doorloopt, je akkoord bent gegaan met andere voorwaarden dan waarvoor je de verzekering in eerste instantie afsloot.

Wees verstandig en vergelijk altijd!

Ook als er niks valt te veranderen, blijf op de hoogte van je verzekering!

De premies en voorwaarden van de zorgverzekering veranderen ieder jaar weer, daarom is het slim om ieder jaar opnieuw je zorgverzekering te vergelijken. Er is de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd in de gezondheidszorg in Nederland en dat zal voorlopig zo doorgaan. Het is daarom verstandig om ieder jaar de tijd te nemen om te kijken wat er is veranderd. Onze zorgverzekering vergelijker is eenvoudig ontwikkeld zodat jij zelf snel kunt beslissen wat er anders moet en zo kan blijven!

Je zorgverzekering vergelijken bij de Besparingsmachine werkt als volgt.
 1. Via de zorgverzekering vergelijker van De Besparingsmachine voer je je gegevens in.
 2. Je vergelijkt je huidige zorgverzekering met de andere zorgverzekeraars en kijkt bijvoorbeeld naar de prijs en de inhoud van je huidige en toekomstige zorgverzekering.
 3. Waarschijnlijk kom je tijdens het vergelijken in onze zorgverzekering vergelijker erachter dat je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper of beter uit bent.
 4. Je sluit indien je dit wil, de gewenste zorgverzekering af bij de nieuwe zorgverzekeraar van jouw keuze.
 5. Je oude zorgpolis wordt opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar en de nieuwe ziektekostenpolis gaat in per 1 januari 2020, je hoeft zelf geen actie meer te ondernemen. Makkelijk toch?

Als je ervoor kiest om geen zorgverzekeringen te vergelijken kies je automatisch voor de polis die je huidige zorgverzekeraar je heeft toegestuurd. Hiermee accepteer je dus de premie en voorwaarden van diezelfde zorgverzekering. De kans is aannemelijk dat deze zorgverzekeringspolis helemaal niet meer bij je past en dat de maandelijke premie gigantisch omhoog is gegaan. Je doet er namelijk verstandig aan om ieder jaar even stil te staan bij je huidige zorgpolis en je zorgverzekering te vergelijken

Kort samengevat waarom je je zorgverzekering moet vergelijken.
 1. Je zorgpremie en de zorgpolis van je zorgverzekeraar veranderen ieder jaar weer.
 2. Collectieve Zorgverzekeringen via je werkgever zijn niet altijd goedkoper, zoals onderzocht door diverse landelijke media.
 3. Je zorgvraag kan of is gedurende het jaar veranderd of je verwacht dat deze veranderd.
 4. Het vergelijken van je zorgverzekering is gratis en kost weinig tijd, en toch ben je na het vergelijken gelijk op de hoogte of je huidige zorgverzekering nog bij je past of dat het beter is om over te stappen.
Basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering.

Er zit een verschil tussen de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering, ook in premies uiteraard. Bij het maken van een vergelijking is het verstandig rekening te houden met de toekomst. Veranderd je zorgvraag? Moet ik mij aanvullend verzekering? Het is nu belangrijk om uit te zoeken of deze verwachte zorg wordt betaald uit de basis- of aanvullende verzekering. Gelukkig wordt er in Nederland nog veel uit de basisverzekering gedekt.

Hieronder een overzichtelijke tabel die de verschillen in basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering laten zien:

BasisverzekeringAanvullende verzekering
HuisartsenzorgBrillen- en lenzen
MedicijnenFysiotherapie (bij niet-chronische klachten)
Wijkverpleging (o.a. Thuiszorg)Eigen bijdrage voor hulpmiddelen en medicijnen
Psychologische zorg (o.a. GGZ)Tandheelkundige zorg voor volwassen (Tandarts)
KraamzorgVaccinaties
Verloskundige zorgPodotherapie en steunzolen
Verblijf en diagnostiek in een ziekenhuis.Orthodontie
Spoedeisende ziekenvervoer zoals een ambulance.Anticonceptie (vanaf 21 jaar)
LogopedieAlternatieven geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie of vaktherapie
Verplicht eigen risico

In Nederland kennen we het verplicht eigen risico. Dit geldbedrag van 385 euro wordt door de overheid ieder jaar bepaald. In 2017, 2018 en 2019 is het verplicht eigen risco gelijk gebleven. Het eigen risico geldt voor de meeste dekkingen uit de basisverzekering, maar geldt niet voor je aanvullende verzekering.

Huisartsenconsulten en kleine ingrepen via de huisarts of een huisartsenpost vallen niet onder het eigen risico. Er geldt een volledige vergoeding uit de basisverzekering.

Besparen op de zorgverzekering

De Besparingsmachine zou de Besparingsmachine niet zijn als we geen optie tot besparen toevoegen. Hoe kan je eigenlijk besparen op je zorgverzekering? Wij zochten het voor je uit! Let wel op! Op eigen risico.

 • Je kunt je eigen risico verhogen. als je verwacht geen of weinig zorgkosten te maken kun je overwegen deze te verhogen, je gebruikt dan immers geen zorggelden. Een hoger eigen risico staat gelijk aan een lagere maandelijkse premie, soms wel minder dan honderd euro per maand. Let wel op, je loopt meer risico op onvoorziene hoge uitgaven.
 • Betaal je zorgpremie per jaar in plaats van per maand. Als je de premie van je zorgverzekering per jaar betaalt in plaats van per maand kun je van de zorgverzekeraar gemiddeld een korting krijgen van drie procent, dat lijkt niet veel maar drie procent op duizend euro is toch maar dertig euro!
 • Stop oververzekering. Ontzettend veel mensen in Nederland zijn overbodig verzekerd. Dit betekend dat veel mensen onnodig verzekerd zijn voor bepaalde zorgkosten, denk hierbij aan iemand van tachtig jaar die voor kraamzorg verzekerd is.
 • Vergelijk ieder gezinslid afzonderlijkje hebt waarschijnlijk andere zorgbehoefte dan je partner. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders.

Overstappen van Zorgverzekering

Op 14 november 2019 zijn alle nieuwe premies en dekkingen voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend. Voor vergelijkingssites start het bekende zorgseizoen weer! Op dat moment kun je de zorgverzekeraars en de nieuwe premies met elkaar gaan vergelijken.

Zodra de gewenste polis is gevonden, kun je rechtstreeks overstappen op de website van de zorgverzekeraar. Je vult je persoonlijke gegevens in en sluit de verzekering af.

Als je overstapt vóór 1 januari van het nieuwe jaar heb je automatisch recht op:

 • 14 dagen bedenktijd: 14 dagen om je overstap (zonder opgaaf van reden) te annuleren en terug te keren bij jouw oude verzekeraar.
 • Gratis overstapservice: Je nieuwe zorgverzekering regeld automatisch de opzegging van je oude zorgpolis bij je huidige zorgverzekeraar.

In 2019 wordt een record aantal overstappers van zorgverzekeraars verwacht. Vorige jaren stapten ongeveer 1 miljoen Nederlanders over van zorgverzekering.

Besparingsmachine Flavicon, Onafhankelijk Vergelijken. Uw vergelijkingssite
Neem contact op met de Besparingsmachine.

Vraag over de website? Foutje ontdekt? Neem contact met ons op.

Overeenkomend met de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunt u geen contact met De Besparingsmachine opnemen over advies of bemiddeling omtrend financiële producten zoals de zorgverzekering. Wij kunnen uw inhoudelijke vragen hierop niet beantwoorden.